Despre vopsirea in camp electrostatic


Vopsirea in camp electrostatic reprezinta o noua tehnologie de vopsire, aparuta relativ recent, ca urmare a nevoii stringente de imbunatatire a acestui proces de vopsire in termeni de calitate, durabilitate si eficienta.
 
In scurt timp, vopsirea electrostatica a castigat din ce in ce mai mult teren in fata  vopsitoriei clasice, lichide. In vreme ce principiul clasic al vopsirii era guvernat de un timp mai indelungat al procesului incepand cu pregatirea suprafetei, executarea propriu-zisa a vopsirii, timpi indelungati de uscare a piesei, deci o eficienta mai scazuta, vopsitoria electrostatica permite o mai buna eficientizare a procesului de vopsire.
 
Pe langa avantajul major, cel al optimizarii timpului de lucru, tehnologia de vopsire cu pulberi detine numeroase puncte forte, precum:
 

  • Asigurarea unei calitati superioare a piesei vopsite  privind atat latura comerciala, aspectul respectivului profil cat si latura mecanica, acest tip de vopsire oferind o mai buna rezistenta la impact si la coroziune;

  • Paleta de culori (aproximativ 264 nuante RAL)  putem alege dintr-o multitudine de nuante coloristice iar acestea la randul lor pot fi de mai multe tipuri: mate, semi-mate, lucioase, texturate, structurate sau nestructurate (netede), astfel incat este aproape imposibil sa nu obtinem rezultatul dorit de client;

  • Eficienta foarte buna la utilizarea vopselei, de aproximativ 99%;

  • Nu apar defecte de suprafata datorate diversilor factori mecanici, nu exista scurgeri de vopsea, ca in cazul vopsitoriei clasice;

  • Stratul de vopsea depus pe piesa este uniform si de o calitate net superioara celui depus pe elementele vopsite lichid;

  • Nu in ultimul rand, Protejarea mediului inconjurator – element devenit  foarte important odata cu tehnologizarea, industrializarea excesiva aparuta in ultimele decenii. Tehnologia de vopsire in camp electrostatic nu utilizeaza solventi, diluanti, uleiuri sau diversi nitrodiluanti care afecteaza mediul inconjurator.

 

Elemente tehnologice ale procesului de vopsire in camp electrostatic

 

  1. Pregatirea suprafetei de vopsire

 
Piesele ce urmeaza a fi vopsite, trebuie initial pregatite din punct de vedere mecanic in vederea aplicarii stratului de vopsea. Operatiune consta practic, in indepartarea oricaror urme de rugina, de resturi sau impuritati aparute pe piesa, rezultate sau nu din prelucrarea acesteia. In general, pentru piesele metalice este larg utilizata procedura de degresare si fosfatare a suprafetelor.
 

  1. Vopsirea propriu-zisa

 
Piesele se aseaza suspendate pe dispozitivele specifice, urmand ca operatorul sa aplice pulberea, urmarind ca vopsirea sa se faca complet, in toate colturile, unghiurile si la grosimea necesara unui strat suficient de consistent si economic de vopsea.
 

  1. Procesul de polimerizare

 
Dupa vopsire, piesele vor fi asezate cu atentie pe conveior, urmand sa fie introduse in cuptor la o temperatura cuprinsa intre 160 – 200 grade, in functie de diagrama de coacere si tipul pulberii alese. Acestea vor fi tinute in cuptor timp de aproximativ 60 de minute.
 

  1. Racirea si descarcarea pieselor

 
Cand timpul de coacere a expirat, piesele vor fi scoase din cuptor si vor fi lasate sa se raceasca, urmand a fi descarcate manual de pe caruciorul de transport.
 

  1. Infolierea elementelor vopsite

 
Dupa ce piesele au fost descarcate, urmeaza a fi infoliate cu folie stretch, in vederea protejarii acestora pe timpul transportului si manipularii.